Sejarah Sekolah

SMK Beluran telah ditubuhkan pada tahun 1969. SMK Beluran pada masa itu ia lebih dikenali dengan nama Government Junior Secondary School dan menggunakan bahasa Bahasa Inggeris sebagai bahasa penghantar.Di awal penubuhannya SMK Beluran berkongsi tempat dan bagunan bersama dengan SRK Pekan Beluran selama lebih kurang 12 tahun.Bilangan pelajar pada masa itu,kira-kira 95 orang dan 2 orang guru sahaja.

Setelah bangunan sekolah menengah siap dibina pada tahun 1981, SMK Beluran telah berpindah ke bangunan baru yang terletak kira-kira 2 km dari pekan Beluran. Pada tahun 1982, bangunan baru SMK Beluran mula beroperasi.Di dalam bangunan sekolah ini, terdapat 3 blok sekolah, 3 blok asrama, 3 blok flat guru dan pelbagai kemudahan bilik khas lain. Bangunan sekolah ini telah dirasmikan oleh Dato’ Khalil Yaakob, timbalan Menteri Pendidikan ketika itu.